De vakantie ligt voor de meesten achter ons. Je hebt tijd doorgebracht met je gezin of vrienden, bent los gekomen van je werk en ‘aan jezelf toe gekomen’. Heerlijk, precies wat je nodig had!? Wat zou het mooi zijn als je je vaker zo zou voelen. Hoe slaag je daar in, alle 365 dagen van het jaar? Het antwoord is verrassend eenvoudig: zorg voor ik, samen- en werktijd!

Je maakt steeds deel uit van 3 werelden:

 • 1. Werk-tijd
  In de werk-wereld geef je. Je geeft je energie, je talent, je aandacht. Hoe fantastisch je werk ook kan zijn, hoeveel je er ook uithaalt; je wordt er moe en hopelijk ook voldaan van. Een mens kan niet 24/7 geven.
 • 2. Samen-tijd
  In de samen-wereld ben je in relatie met mensen om je heen, zoals je gezin of je vrienden. Samen is geven en nemen. Je geeft en krijgt aandacht, zorg of liefde. Hoe fijn en gezellig samen ook kan zijn; je bent er op een gegeven moment klaar mee. Een mens kan niet voortdurend in relatie zijn.
 • 3. Ik-tijd
  In de ik-wereld laad je op. Deze tijd is helemaal voor jou alleen. Het uitgifte-loket is dicht. Je neemt, neemt in door schaamteloos te genieten van wat het ook maar is waar jij van geniet: lanterfanten, hardlopen, een warm bad of de vogeltjes horen fluiten. Hoe heerlijk dit genieten ook is; het kan teveel zijn. Een mens kan niet continu opladen.

Bewust schakelen tussen deze 3 werelden is zorgen voor ontspannen balans.

Vraag jij je af ‘waar ben ik nu, in welke wereld?’. Door de drempel tussen de werelden bewust te nemen, kun je vollediger in die betreffende wereld zijn. Dan ben je écht op je werk of écht met je kind. Zonder dat je denkhoofd nog in een andere wereld zit. Het maakt het gemakkelijker en zorgelozer.

Ik-tijd? Wie, ik?

De ik-wereld is in onze ervaring het meest onbekend. Sommigen kennen het niet eens. (Ik? Alleen? Schaamteloos? Genieten?). Anderen hebben het over ‘de grens trekken’ naar anderen terwijl ze eigenlijk zelf niet goed voor hun ik-tijd zorgen. Dáár beginnen levert meer op zonder dat je met ingewikkelde zaken als grenzen of anderen bezig hoeft te zijn: je hoeft alleen maar wat vaker schaamteloos te genieten!

Hoe zorg je voor jouw ik-wereld?

 • Herken en erken dat je ik-tijd nodig hebt.
  Dat is allesbehalve egoïstisch, het is gezonde zelfzorg! Zonder ik-tijd kun je niet met die ander zijn of je talent geven in je werk.
 • Maak een ‘geniet’-lijstje.
  Waar geniet JIJ met volle teugen van? De sleutel zit in de eenvoud. Het hoeft geen dure saunadag of het complete Pieterpad te zijn. Een fietstochtje in de buurt of op je rug in het gras naar de wolken kijken kan al genoeg zijn.
 • Organiseer het genieten.
  Dat kan altijd en overal, je hoeft er geen vakantie of weekend voor te hebben. Het kan jouw moment met de krant en je beschuitje zijn. Of dat stille kwartiertje in de buitenlucht na je werk. Of je favoriete muziek in de auto en zo hard meezingen als je wilt.
 • Laat weten dat het loket dicht is.
  ‘Over een kwartier ben je aan de beurt, eerst mijn koffie in de zon.’ Gebruik gerust de term ‘het loket is dicht’. De wereld om je heen gaat er zich echt naar voegen.
 • Geniet met volle teugen.
  Schaamteloos. Heerlijk dat opladen!
 • Je hebt er niet veel van nodig, wel zeer regelmatig.
  1 KRO-detective kan genoeg zijn, bij 2 achter elkaar ben je misschien niet meer aan het opladen. Onderzoek en houd je aan jouw grens.
 • Iets alleen doen in plaats van samen is vaak al een hele stap. Probeer het maar eens uit.

Tot slot

Gun de mensen om je heen ook hun ik-tijd, zij gunnen het jou ook (echt waar!). Als je partner lekker in de garage klust, zorg jij alleen voor de kinderen. Als je kind moe uit school komt, stel je nog even geen vragen over zijn dag. Als je collega in de pauze naar buiten wil, ga jij niet gezellig mee.

Naar het gedachtegoed van Pulsar Inspireert.