In onze coaching horen wij regelmatig: ‘Ik wil weten wat écht míjn talent is’. Niet zelden vergezeld van een diepe zucht of een radeloze blik. Je kunt behoorlijk van je pad af raken als je steeds weer zoekt en niet kunt vinden. Wij kunnen je geruststellen. Iedereen heeft een uniek talent, jij ook! Je zit er zelfs met je neus bovenop en dat maakt herkennen lastig. Jouw talent hoort namelijk al je hele leven bij je, je wordt er simpelweg mee geboren. Je kunt niet anders dan het dagelijks te gebruiken. Dat deed je als kind al en dat doe je nog steeds. Je talent is bedoeld om te delen. Wij durven zelfs te stellen dat het je plicht is je talent in te zetten voor anderen. Wat brengt dat jou? Voldoening, zingeving, tevredenheid. Jij bent uniek in de manier waarop je jouw talent laat zien. Dat is zo typerend voor jou –de manier waarop jij kijkt, denkt en doet– dat het voor je omgeving niet te missen is. Laten we meteen wat misverstanden over talent rechtzetten:
  • Je kunt talent niet aanleren. Een zonnebloempit groeit nu eenmaal niet uit tot een roos.
  • Je hoeft het niet meteen te kunnen. Je kunt er wel beter in worden. Je kunt je talent versterken en steeds beter leren gebruiken. Ook Sven Kramer heeft ooit leren schaatsen.
  • Je hoeft niet de beste te zijn. Als je mensen kunt raken met je stem moet je opeens THE voice of Holland worden? Niet dus, onzin! Het mag, het kan, het moet niet.
Tips om jouw unieke talent te ont-dekken:
  1. Wat hoor je van anderen dat jij ‘steeds doet’? ‘Steeds al ik bij je thuis ben staat er iets weer verrassend mooi anders’.
  2. Wat deed je als kind graag en vaak, uit jezelf? Bijv. met bouwstenen in de weer tot het precies was zoals jij wilde, of ‘de zaak regelen’.
  3. Wat frustreert je steeds opnieuw en zou je direct willen veranderen? Denk aan de naaister die haar ogen niet van die scheve knoop op je jasje kan afhouden.
  4. Vraag je ouders, zus of beste vriend wat ‘altijd al typisch jij was’. ‘Waar of met wie je ook was, jij wist het ijs te breken’.
  5. Wat geef jij, wat voeg je keer op keer toe aan een situatie? ‘Als jij er bent kun je er zeker van zijn dat we de rode draad te pakken krijgen’.
  6. Welk rolmodel ‘doet iets’ dat jij direct herkent? Waarvan je weet dat jij dat ook hebt of kunt, maar dan op jouw manier.
Je ontdekt je talent door het ontdekken de tijd te geven. Stel op je gemak vragen. Kijk eens van een afstandje naar jezelf. Laat alle invalshoeken op je inwerken. Er komt op enig moment een term op die jouw unieke talent uitdrukt. Of het nu een bestaand woord is of niet.