Wie is Stephen R. Covey?

Stephen R. Covey is een van de bestverkochte managementschrijvers aller tijden. Hij heeft diverse Amerikaanse presidenten geadviseerd. Heeft een prijzenkast vol met onderscheidingen en eredoctoraten. En volgens het tijdschrift Time is hij één van de 25 meest invloedrijke Amerikanen. Zijn boeken gaan niet puur en alleen over management. Covey concentreert zich in zijn werk  op allerlei vormen van leiderschap. Ook leiderschap in ons privéleven. 

  • Covey is Mormoon. Zijn geloofsgemeenschap is in Nederland bekend onder de naam  Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Hij steekt in zijn boeken  zijn geloofsovertuiging niet onder stoelen of banken. Zijn publicaties zijn duidelijk gebaseerd op de traditionele christelijke ethiek.
  • Stephen R. Covey werd geboren op 24 oktober 1932 in Salt Lake City, in de Verenigde Staten. Hij studeerde onder meer aan Harvard en promoveerde aan de aan de Mormoonse  Brigham Young University, in Provo in de staat Utah. Een klein universiteitsstadje met ruim 100.000 inwoners en 10 golfbanen.
  • Stephen Covey werd pas echt bekend na 1989. In dat jaar kwam zijn boek “The seven Habits of Highly Effective People” uit. In dit boek, beschrijft hij de gewoontes en de karaktereigenschappen, die we allemaal zouden moeten ontwikkelen om succesvoller en vooral, gelukkiger te kunnen leven. Covey richt zich daarbij even moeiteloos op ons privéleven, als op ons werkzame bestaan.
  • Van dit boek zijn er wereldwijd miljoenen verkocht. The Seven Habits is een van de bestverkochte managementboeken aller tijden. Over de exacte verkoopcijfers lopen de meningen uiteen. Sommige bronnen vermelden ruim 6 miljoen, maar schattingen lopen hier en daar wel op tot ruim 12 miljoen boeken. Laten we het erop houden dat het er heel veel zijn. Het boek is in 32 talen vertaald en ligt in 75 landen in de boekhandel.
  • Sinds ‘The Seven Habits’ heeft Covey een echte Goeroe‐status verkregen, waarbij ook echte volgelingen horen. Er zijn bedrijven, waaronder Unilever, IBM en AT&T die een groot deel van hun personeel verplicht laten trainen door het bedrijf Covey.
  • De goeroestatus van Covey neemt soms wat merkwaardige trekjes aan. Ik geef een Covey is een liefhebber van het vermelden van literaire citaten in zijn werk. Zijn favoriete citaat, waarmee hij doorgaans zijn lezingen besluit, komt uit de Franse 20e eeuwse filosoof Pierre Teilhand de Chardin. Het luidt: “Wij zijn geen menselijke wezens met spirituele ervaringen, maar we zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring ondergaan.”
  • Het grappige is dat op verschillende websites over citaten, deze regels inmiddels aan  Covey zélf worden toegeschreven. Evenals allerlei andere wijze uitspraken van mensen als Martin Luther King en Mahatma Gandhi. Het tekent de sterrenstatus van Covey en de soms wat kritiekloze verering die hem ten deel valt.

Covey zelf kunnen we dit natuurlijk niet aanrekenen. Zelf zei hij in een interview met het tijdschrift Intermediair over zijn goeroe‐status: “De term goeroe wordt wereldwijd gebruikt, maar spreekt mij totaal niet aan. Ik ben niet beter dan wie dan ook. Ieder mens is voor mij gelijk. Het laatste wat ik wil zijn discipelen. Laat iedereen maar een discipel van die principes zijn. Die zeven eigenschappen zijn op universele normen en waarden gebaseerd. Geen enkele daarvan is door mij uitgevonden. Je vindt ze in alle belangrijke wereldgodsdiensten en humanistische filosofieën terug. Ook gewetensvolle atheïsten en gnostici handelen ernaar. Net zoals het praktiseren van een godsdienst geven ze steun. Mijn theorie is niet religieus van aard. Ik probeer met mijn boeken en organisatie te bereiken dat mensen meer balans vinden in hun leven en werk.”

(Bron: Ben Tiggelaar)

Belangrijke boeken van Stephen R. Covey

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen voor succes in je leven

De achtste eigenschap

The 7 Habits of Highly Effective People Personal Workbook

De snelheid van vertrouwen

Ontwerp je persoonlijke missie