Je kent ze ongetwijfeld, of misschien ben je het zélf: de jonge vader met drukke baan wiens rug op het verkeerde moment op slot schiet; de niet zo assertieve collega die vaak last van haar keel heeft; de behulpzame buurvrouw wiens nek en schouders alweer vast zitten.

Het kan een enorme eyeopener zijn om te ontdekken wat je kwaal, blessure of ziekte je vertelt. Lichamelijke klachten leveren in onze ervaring waardevolle informatie op. Daar maken wij in ons werk dankbaar gebruik van. De fysieke klachten waar onze coachees over vertellen raken soms wel heel letterlijk de kern van hun coachvraag!

Wij begrijpen goed dat het knap lastig kan zijn om te ontdekken wat je lijf je vertelt. Je bent soms zo gefixeerd op je probleem of de oorzaken daarvan dat dit je niet (meer) lukt. Juist als je ‘ergens met je reet middenin zit’ mis je wat onder je neus ligt.

Misschien helpen de volgende invalshoeken je op weg:

 • Welke uitdrukking of welk gezegde is van toepassing? Denk aan:
  Keelpijn. Wat hangt je de keel uit? Of, wat slik je in?
  Oogklachten. Wat zie je niet zitten? Of, wat zie je niet onder ogen?
  Darmklachten. Waar heb jij je buik van vol?
 • Neem het effect van je klacht of blessure letterlijk:
  Been gebroken. Tsja, dan zit er niets anders op dan een lager tempo of stilstand.
  Stem kwijt? Misschien is stil zijn en luisteren nu heel goed voor je.
  Door je rug gegaan? Je kunt niets tillen of dragen nu, wat doe je dan?
 • Stel een aantal mensen de volgende vraag:
  ‘Wat vertellen deze klachten me, welke boodschap zit er in?’. Wat valt je op, wat is de grote gemene deler in de antwoorden?
  Kies zorgvuldig wie je deze vraag stelt: mensen die jou goed kennen, eerlijk durven zijn en die niet hun mening of pijn op jou projecteren.

Let op: er is geen standaard antwoord. Het gaat vooral om wat het jóu in jóuw situatie vertelt. Eén van ons brak haar rugwervel op een moment dat het echt tijd was voor een pas op de plaats en dat ze dit uitstelde. Opnieuw leren lopen betekende voor haar stap voor stap een nieuwe richting in werk ingaan. Voor iemand anders kan deze kwetsure betekenen dat je knakte onder een last die niet van jou was.

Waarom is het de moeite waard om naar je lijf te luisteren?

Het is niet uitgesloten dat je een belangrijk inzicht krijgt en van binnen voelt wat je hoofd al langer weet. Opeens voel je dat de last op je schouders niet van jou is, neem je actie om meer lucht en ruimte te krijgen, erken je dat je inderdaad halsstarrig bent, heb je de moed verzameld om de waarheid onder ogen te zien of uit te spreken wat je op lever hebt. Het kan zomaar gebeuren!

Een blog van Marjanska Leeuwerik